Bereken nu GRATIS de transitievergoeding en doe de ontslagcheck, ontvang tevens de handleiding: “Ontslag, wat nu?”

Wat houdt een ontslagcheck in?

Met de Ontslagcheck van de Advocatenwijzer kunt u snel en eenvoudig bepalen waar u recht op heeft. Ook weet u meteen of het voorstel van uw werkgever redelijk is. Om de Ontslagcheck te doen, vult u de vragen van het webformulier hiernaast in. De check bestaat uit twee onderdelen:
 1. Berekening transitievergoeding: via het invulformulier en kies voor de optie ‘Gratis berekening’ zo kunt u direct en gratis uw transitievergoeding berekenen. U ontvangt per e-mail de berekening van uw transitievergoeding.
 2. Toets vaststellingsovereenkomst: experts van De Advocatenwijzer helpen u graag bepalen of het ontslagvoorstel, dat u van uw werkgever heeft ontvangen, redelijk is en op welke onderdelen eventueel aanpassingen nodig zijn. Vul het webformulier op deze pagina in en selecteer de optie ‘hoogte transitievergoeding + toets vaststellingsovereenkomst’. U ontvangt dan per e-mail een berekening van uw transitievergoeding en daarbij het verzoek om een aantal documenten digitaal toe te sturen. De documenten zijn nodig om te bepalen of:
 • Uw recht op een WW-uitkering is gewaarborgd;
 • De transitievergoeding correct is berekend;
 • U een concurrentiebeding heeft en of u niet teveel beperkingen worden opgelegd;
 • De opzegtermijn juist is gehanteerd;
 • Afspraken over vakantiedagen, vakantietoeslag, de dertiende maand en bonussen correct worden toegepast.

Uiteraard behandelen we uw gegevens in vertrouwelijkheid. Na ontvangst van de stukken neemt een arbeidsrecht expert telefonisch contact met u op. Direct na een telefonisch adviesgesprek ontvang u een analyse of uw vaststellingsovereenkomst geldig en redelijk is en welke vervolgstappen u het beste kunt nemen.

Liever direct met een advocaat om tafel?
Wilt u meteen met een advocaat spreken om uw opties in kaart te brengen, dan kan dat ook. De Advocatenwijzer heeft een groot bestand met arbeidsrechtadvocaten en is specialist in het vinden van de juiste advocaat. Vul het webformulier in op deze pagina en kies de optie ‘Hoogte transitievergoeding + oriënterend gesprek advocaat’ en wij nemen spoedig en geheel vrijblijvend contact met u op.

Meer informatie
Wilt u meer weten over de gevolgen van ontslag? Voor advies vul het online contactformulier in en ontvang gratis de handleiding ‘Ontslag, wat nu?’

Binnen 1 werkdag GRATIS advies
over uw rechten als werknemer

* Verplichte velden

100% privacy gegarandeerd. Wij gebruiken gegevens eenmalig om een ontslagcheck te doen.

Tips en aanbevelingen: Wat te doen bij ontslag?

 • Ga geen mondelinge overeenkomst aan. Stem nergens mee in tijdens een gesprek en teken de stukken die uw werkgever u voorlegt niet;
 • Belangrijk is dat u steeds aangeeft dat u uw werk blijft doen voor de werkgever;
 • Het is belangrijk om contact op te nemen met een advocaat die u kan vertegenwoordigen, omdat de reactie op een actie van uw werkgever steeds aan strikte termijnen gebonden is. Denk hierbij aan procedures voeren, loonvorderingen, of nietigheid van het ontslag;
 • Controleer uw CAO;
 • Zorg dat u op de hoogte bent van de reden van uw ontslag;
 • Indien u een Sociaal Plan heeft, zorg dat u deze bij de hand heeft;
 • Vraag om advies van een arbeidsrecht expert.

10 veel gestelde vragen

Met deze wet wil minister Asscher van Sociale zaken en Werkgelegenheid het verschil kleiner maken tussen werknemers met een vast contract en uitzendkrachten, payrollers en mensen met tijdelijk contract. De WWZ moet ervoor zorgen dat flexwerkers sneller een vast contract krijgen.

In plaats van een ontslagvergoeding is de transitievergoeding ingevoerd. Die kan worden gebruikt om je werknemer bij te scholen of te laten helpen een andere baan te zoeken. Een medewerker mag de transitievergoeding ook gebruiken voor het aflossen van een lening of bijvoorbeeld voor een vakantie. Hiervoor geldt een vaste formule waar een rechter zich aan moet houden. U mag de gemaakte scholingskosten voor uw werknemer aftrekken van de transitievergoeding. Hoe langer de medewerker in dienst is hoe hoger de vergoeding. Er geldt wel een maximum van 75.000 euro of één jaarsalaris, voor mensen die meer verdienen dan 75.000 euro.

Bij zeer ernstig verwijtbaar gedrag van de werknemer. Dit moet wel in een personeelsdossier zijn vastgelegd. Alleen dan hoeft u als werkgever geen transitievergoeding te betalen.

Als er sprake is van ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen of redenen als langdurige ziekte dan moet u als werkgever naar het UWV. In alle andere situaties verloopt de ontslagroute via de kantonrechter.

U mag in twee jaar tijd drie tijdelijke contracten aanbieden. Daarna bent u verplicht om uw werknemer een vast contract te geven. Als u het contract niet verlengt, dan heeft een flexwerker vanaf 1 juli 2015 wel recht op een transitievergoeding. Wilt u de werknemer weer tijdelijk indienst nemen, dan zult u zes maanden moet wachten. Dit is als volgt te onthouden 3x2x6. Dit wordt ook wel ketenregeling genoemd. Werkt u werknemer in totaal twee jaar of meer voor u dan heeft uw werknemer recht op een vast contract en een transitievergoeding.

Sinds 1 januari 2015 moet een werkgever schriftelijk en minimaal één maand voor het aflopen van het tijdelijke contract laten weten of hij het contract wil verlengen. Gebeurd dit niet dan krijgt de werkgever een boete. De medewerker heeft dan nog recht op maximaal een maand loon. Deze regel wordt ook wel aanzegtermijn genoemd.

Vanaf 1 juli 2015 is een proeftijd alleen nog toegestaan in arbeidscontracten van meer dan zes maanden en verdwijnt het concurrentiebeding voor mensen met een tijdelijke aanstelling.

Een selectie advocaten gespecialiseerd in arbeidsrecht

Partners

Artikel: WWZ

Het gebrek aan goede informatievoorziening over de WWZ en de gevolgen hiervan voor werknemers is voor De Advocatenwijzer aanleiding geweest de campagne ‘Ontslag, wat nu?’ te lanceren. Doel van de campagne is om de nieuwe regels over de Wet Zorg en Zekerheid inzichtelijk te maken en om werkgevers en werknemers bekend te maken met de gevolgen voor hun specifieke situatie. Benieuwd hoe de nieuwe regelingen voor u als werknemer uitpakken? Vul hierboven het formulier in om de Ontslagcheck te doen!